Projekti
Iesaisties
Blogs
Par mums
Kontakti
← ATPAKAĻ

Datu skola festivālā Lampa: kāpšana ārā no viedokļu burbuļiem un soļi datu pratībā

2018-07-05

Noslēdzot darbu sezonu, arī Datu skola bija atrodama sarunu festivāla LAMPA dalībnieku vidū, kur, pakāpjoties no ierastajiem pasākuma formātiem, pirmo reizi tapusi datu instalācija un digitāla spēle.

Kopā ar Baltijas Mediju izcilības centru un SkeptiCafe radījām digitālu spēli “Noziegums tīklā”. Festivāla laikā tās dalībnieki meklēja norādes Cēsu pils parka teritorijā un pildīja āķīgus jautājumus par kritisko domāšanu, mediju un datu pratību. Izpildot katru uzdevumu, spēle atalgoja dalībniekus ar atslēgas vārdu. Ievietojot atslēgas vārdus trūkstošajās vietās atklājās vainīgais noziegumā, kas pastrādāts šajā digitālajā laikmetā.


Savukārt datu instalācijā ļāvām apmeklētajiem meklēt atbildes uz jautājumiem, ko domā citi LAMPAS viesi, ko – “vidējais latvietis”  un kur es tam visam pa vidu esmu pats. Atbildes uz šiem jautājumiem ieguvām, ļaujot dalībniekiem iemest makaronu, pupiņu atbilstošajā trauciņā vai iespraust adatiņu sev atbilstošā punktā.

Latvijas karte, kurā apmeklētāji varēja atzīmēties, no kurienes ir atbraukuši, atklāja, ka visvairāk pārstāvēta ir Rīga, Valmiera un, protams, Cēsis.


Visbiežāk pārstāvētā valoda, kurā apmeklētāji runā mājās, bija latviešu, bet angļu, krievu un cita valoda bija savstarpēji līdzīgi pārstāvētas. 

Šis rezultāts labi parādīja, ka LAMPĀ nav vienlīdz labi pārstāvēta Latvijas krievvalodīgā kopiena.

Ir izveidojies priekšstats, ka LAMPU apmeklē brīvi domājoši cilvēki, tomēr nolēmām pārbaudīt apmeklētāju iecietību pret citām sabiedrības grupām (pēc etniskās, reliģiskās piederības, seksuālās orientācijas, garīgas attīstības traucējumiem). Secinājām, ka lielākā daļa nav izjutusi nepatiku pret citu sabiedrības grupu pēdējo 5 gadu laikā, kam seko tie, kas izjutuši nepatiku pret citu etnisko grupu. Šie rezultāti parāda, ka LAMPAS apmeklētāji tik tiešām ir tolerantāki par kopējo Latvijas sabiedrību, kas ir visneiecietīgākie pret romiem, musulmaņiem un bēgļiem. Arī cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem izraisa Latvijas sabiedrībā nepatiku.


Devām iespēju arī pārbaudīt mītus. Piemēram, tika secināts, ka cilvēki, kam padodas valodas, ne vienmēr ir vājāki matemātikā. 

Savukārt tie, kas ceļas agrāk, ir diez gan čakli.


Vaicāti, lai apmeklētāji atzīmē apgalvojumus, kas atbilst viņiem par festivālu LAMPA, visbiežāk saņēmām atbildes – “jūtos iedvesmots” un “esmu iepazinis vismaz vienu jaunu cilvēku”. Tātad festivāls izdevies!


Uz tikšanos jaunajā sezonā!

DATU
SKOLA
Datu skola ir daļa no
SCHOOL OF DATA
Pierādījumā ir spēks!

Datu skola ir te, lai žurnālisti, nevalstisko organizāciju aktīvisti, un citi sabiedrības locekļi iegūst spējas efektīvi strādāt ar datiem.