Projekti
Iesaisties
Blogs
Par mums
Kontakti
← ATPAKAĻ

Datu instalācija “Izpeldi no burbuļa”

2018-07-06

2018. gada vasarā “Datu skola” bija atrodama sarunu festivālā LAMPA, pirmo reizi topot datu instalācijai. Tajā ļāvām apmeklētajiem meklēt atbildes uz jautājumiem, ko domā citi LAMPAS viesi, ko – “vidējais latvietis”  un kur es tam visam pa vidu esmu pats.

Atbildes uz šiem jautājumiem ieguvām, ļaujot dalībniekiem iemest makaronu, pupiņu atbilstošajā trauciņā vai iespraust adatiņu sev atbilstošā punktā.

Latvijas karte, kurā apmeklētāji varēja atzīmēties, no kurienes ir atbraukuši, atklāja, ka visvairāk pārstāvēta ir Rīga, Valmiera un, protams, Cēsis.

Visbiežāk pārstāvētā valoda, kurā apmeklētāji runā mājās, bija latviešu, bet angļu, krievu un cita valoda bija savstarpēji līdzīgi pārstāvētas.

Šis rezultāts labi parādīja, ka LAMPĀ nav vienlīdz labi pārstāvēta Latvijas krievvalodīgā kopiena.

Testējām vai LAMPAS apmeklētāji reprezentē Latviju

Ir izveidojies priekšstats, ka LAMPU apmeklē brīvi domājoši cilvēki, tomēr nolēmām pārbaudīt apmeklētāju iecietību pret citām sabiedrības grupām (pēc etniskās, reliģiskās piederības, seksuālās orientācijas, garīgas attīstības traucējumiem). Secinājām, ka lielākā daļa nav izjutusi nepatiku pret citu sabiedrības grupu pēdējo 5 gadu laikā, kam seko tie, kas izjutuši nepatiku pret citu etnisko grupu.

Šie rezultāti parāda, ka LAMPAS apmeklētāji ir tolerantāki par kopējo Latvijas sabiedrību, kas ir visneiecietīgākie pret romiem, musulmaņiem, bēgļiem un cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Devām iespēju arī pārbaudīt mītus. Piemēram, tika secināts, ka cilvēki, kam padodas valodas, ne vienmēr ir vājāki matemātikā.

Savukārt mīts par “putniņu, kas agri ceļas” drīzāk pierādījās. Tie LAMPAS apmeklētāji, kas ceļas agrāk, ir diez gan čakli.

Vaicāti, lai apmeklētāji atzīmē apgalvojumus, kas atbilst viņiem par festivālu LAMPA, visbiežāk saņēmām atbildes – “jūtos iedvesmots” un “esmu iepazinis vismaz vienu jaunu cilvēku”. Tātad festivāls izdevies!

Ideja iedzīvojās

2019. gadā festivāls LAMPA pārņēma mūsu ideju un izveidoja savus stendus, kur cilvēki līdzīgā veidā varēja padalīties ar informāciju, no kura Latvijas nostūra viņi nāk, kā jūtas, un cik brīvi jūtas paust savu viedokli.

Ja Tevi ieinteresēja šis projekts vai mūsu pieredze, sazinies ar mums!

DATU
SKOLA
Datu skola ir daļa no
SCHOOL OF DATA
Pierādījumā ir spēks!

Datu skola ir te, lai žurnālisti, nevalstisko organizāciju aktīvisti, un citi sabiedrības locekļi iegūst spējas efektīvi strādāt ar datiem.