Projekti
Iesaisties
Blogs
Par mums
Kontakti
← ATPAKAĻ

Citu datu hakatona uzvarētāji pārbaudījuši, vai gadskārtu tautas ticējumi piepildās

2018-11-13

Sestdien, 11. novembrī “Citu datu hakatona” laikā tapa pieci radoši datu projekti. Veiksmīgākais no tiem pēc pašu dalībnieku domām bija projekts, kas gadskārtu tautas ticējumus salīdzināja ar vēsturiskiem laikapstākļu datiem. 

Rezultātā pierādījās, ka, piemēram, ticējums “kad ap Pīrāgiem (Meteņiem) jumti ir balti ar jaunu sniegu – ap Lieldienām būs arī balti” 81% gadījumā piepildās vien Alūksnē. Arī teiciens “līst kā pa Jāņiem” lielākajā Latvijas daļā izpildās aptuveni pusē gadījumos. Komandai izdevās uzģenerēt arī jaunus, modernākus ticējumus. Piemēram, ja pieaug 1996. gada automašīnu skaits, jābūt siltam gadam, vai, ja daudz sieviešu studē veselības aprūpi un sociālo labklājību, būs daudz lietainu dienu. Šie ticējumi radušies, iedvesmojoties no projekta “Nepatiesa korelācija”, kas automātiski atrod līdzīgas tendences savstarpēji nesaistītās datu kopās.

Otrās vietas ieguvēji izstrādāja tehnoloģiju, kas palīdz digitālos attēlos atpazīt sniegu un miglu, tādā veidā automātiski fiksējot faktiskos laikapstākļu novērojumus. Šo tehnoloģiju var pielietot, piemēram, sociālajos tīklos atrodamajiem attēliem, tā iesaistot sabiedrību automatizētā laikapstākļu fiksēšanā.

Cita hakatona grupa strādāja pie idejas, kā izveidot vietni, kurā brīvi pieejami būtu valsts finansēto pētījumu izejas dati. Grupas dalībnieki secināja, ka šobrīd tie paliek pašu pētījumu veicēju “atvilktnēs”. 

Vēl kāda grupa strādāja pie iespējas izstrādāt mobilu lietotni longbordistiem, skrituļdēļu un skrituļslidu, jeb “mazo riteņu” lietotājiem, kas parādītu braukšanai piemērotāko maršrutu vadoties no ielu segumu kvalitātes.

Hakatona laikā tika strādāts arī ar sociālo mediju datiem, lai izveidotu metodi, kas palīdzētu atpazīt tēmas, par kurām Twitter runā tā dēvētie “troļļu” konti. 

“Citu datu hakatonā” piedalījās programētāji, datu analītiķi, pētnieki un mākslinieki. Tas notika pasākuma galvenā atbalstītāja Tele2 apvienotā servisa centra telpās. 

Pateicamies par dalību un pasākuma atbalstu arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un metereoloģijas centram un kim? Laikmetīgās mākslas centram.

DATU
SKOLA
Datu skola ir daļa no
SCHOOL OF DATA
Pierādījumā ir spēks!

Datu skola ir te, lai žurnālisti, nevalstisko organizāciju aktīvisti, un citi sabiedrības locekļi iegūst spējas efektīvi strādāt ar datiem.