Projekti
Iesaisties
Blogs
Par mums
Kontakti
← ATPAKAĻ

Atvērtie dati palīdz identificēt korupcijas riskus

2019-03-04

Sestdien, 2. martā datu analītiķi, korupcijas eksperti, programmētāji un žurnālisti Pretkorupcijas datu hakatona laikā izstrādāja trīs atvērto datu risinājumus, kas palīdzēs identificēt korupcijas riskus un aizdomīgas naudas plūsmas.

Facebook video tiešraides ieraksts ir šeit.

Par labāko tika atzīts rīks, kurš palīdz identificēt aizdomīgus publiskos iepirkumus. Tas ielasa datus no Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) publicētajiem iepirkumiem, un apvieno ar Uzņēmumu reģistra datiem, kas pieejami caur Lursoft datu bāzi. Rīks izceļ tādus iepirkumus, kur piedalījies tikai viens pretendents, gadījumus, kad iepirkuma rezultātā rodas jauns uzņēmums, vai, ja vienīgais uzvarējušais pretindents ir bijis arzemēs. 

Avots

Komandas dalībnieki arī sniedza piemēru, kur Garkalnes pašvaldībā četros no sešiem pašvaldības iepirkumiem uzvarējis to vienīgais pretendents. Uzņēmuma valdē bijis tikai viens dalībnieks – patiesā labuma guvējs, kas savukārt ir piecas reizes ziedojis kādai partijiai. 

Avots

Ar rīka palīdzību žurnālisti varēs ātrāk nonākt līdz korupciju atmaskojošiem stāstiem.

Par otru labāko projektu tika atzīta Valsts kases atvērto datu vizualizācija, kas parāda valsts izdevumus daudz detalizētākā līmenī nekā Finanšu ministrijas Valsts budžeta vizualizācija

Avots

Tāpat grupa izveidoja sarakstu ar izdevumu grupām, kurās, kā apgalvo vizualizācijas veidotāji, ir ērti norakstīt izdevumus bez sīkākiem paskaidrojumiem. 

Trešo vietu ieguva grupa, kas pētīja kā partijām ziedojuši politiķi, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļi un viņu radinieki. Grupa noskaidroja, ka pusi no ziedojumiem, kas 2018. gadā sastādīja aptuveni trīs miljonus eiro, veica 13. Saeimas vēlēšanu kandidāti. Otru pusi sastādīja valsts kapitālsabiedrību valdes locekļi un viņu radinieki. Visvairāk ziedotāju bija saistīti ar kapitālsabiedrībām “Transporta Informācijas Aģentūra”, “SAF TEHNIKA”, “Balcia Insurance SE”, “Megape Īpašumi” un “LATVIJAS MEDIJI”. 

Avots

Plānots, ka astoņās stundās tapušie prototipi tiks attīstīti, lai rezultātā kļūtu noderīgi un pieejami plašākai pilsoniskajai sabiedrībai.

Hakatonu rīkoja Datu skola un Alianse pret korupciju Latvijā. To atbalstīja Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, uzņēmumu datu bāze Lursoft, datu vizualizācijas rīks Infogram, kā arī Alianses pret korupciju Latvijā atbalstītāji.

DATU
SKOLA
Datu skola ir daļa no
SCHOOL OF DATA
Pierādījumā ir spēks!

Datu skola ir te, lai žurnālisti, nevalstisko organizāciju aktīvisti, un citi sabiedrības locekļi iegūst spējas efektīvi strādāt ar datiem.