Projekti
Iesaisties
Blogs
Par mums
Kontakti
← ATPAKAĻ

Datu stāsti oktobrī

2023-11-14

Autors: Aivis Brutāns, datu zinātnieks un “Datu skolas” aktīvists

Mūsdienās sociālie mediji ir vieta, kur to lietotāji dalās savos datu stāstos. Arī internetā esam pamanījuši datus ar kuriem vēlamies padalīties. Šajā rakstā aplūkosim oktobrī tapušos datu stāstus.

1.oktobris. Centrālā statistikas pārvalde — starptautiskā senioru diena

1991.gadā ANO Ģenerālā asambleja 1. oktobri pasludināja par Starptautisko veco ļaužu dienu, ar mērķi sabiedrībai pievērst uzmanību iedzīvotāju novecošanas problēmām. Arī mums likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” oktobra pirmā diena ir noteikta kā “Starptautiskā senioru diena”. Centrālā statistikas pārvalde (CSP) šajā dienā ir pievērsusi uzmanību cik daudz Latvijā dzīvo vientuļo senioru.

4. oktobris. Centrālā statistikas pārvalde — dzīvnieku aizsardzības diena

Dzīvnieku aizsardzības dienā CSP publicēja datus — cik bieži iedzīvotāju uzvārdā figurē kāds no faunas pārstāvjiem.

Iedzīvotāji ar uzvārdiem, kas godina kādu dzīvnieku valsts pārstāvi (avots: CSP)

6. oktobris. Diena — ministriju un iestāžu izdevumi

Kopš 2022.gada jūlija izdevniecība “Diena” publicē dažāda veida statistiskos datus (publikāciju ciklā “Kuram tas rūp?”). Šoreiz izdevniecība iepazīstina lasītājus ar ministriju un valsts iestāžu izdevumiem 2022.gada un 2023.gada 1. pusgadā.

Politiķu vārdos definētās prioritātes budžeta finansējuma izteiksmē nozīmīgumu pazaudē. (avots: Diena)

10. oktobris. Gatis Ozols — datu analīze ar ChatGPT

X (Twitter) lietotājs Gatis Ozols (VARAM valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos) iepazīstina lasītājus ar ChatGPT attīstītās datu analīzes (advanced data analysis) iespējām, izmantojot atvērto datu portāla datus. Jāpiebilst, ka ChatGPT Advanced Data Analysis šobrīd ir pieejams tikai maksas lietotājiem.

11. oktobris. Dainis Jakovels —vidusskolas centralizēto eksāmenu (CE) rezultāti

Vides risinājumu institūta vadošais pētnieks Dainis Jakovels savā X (Twitter) kontā iepazīstina lasītājus ar vidusskolas centralizēto eksāmenu vērtējumu statistiku 2022./2023. m.g., norādot TOP pašvaldības ar augstāko CE vidējo vērtējumu un pašvaldības ar vislielāko CE 90–100% vērtējumu proporciju.

Avots: “Valsts izglītības satura centra” publicētie CE rezultāti vidusskolām

12. oktobris. Dainis Jakovels — vidusskolas CE rezultāti STEM priekšmetos

Dainis Jakovels, turpinot iesākto tēmu par vidusskolas CE rezultātiem, pievērš uzmanību STEM priekšmetu vērtējumiem. STEM priekšmeti — bioloģija, dizains un tehnoloģijas, fizika, ģeogrāfija, ķīmija, matemātika un programmēšana.

13. oktobris. Diena — PVN likme pārtikas precēm

“Diena”, turpinot publikāciju ciklu “Kuram tas rūp?”, lasītājus iepazīstina ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju salīdzināšanu — kādas tās ir dažādās Eiropas valstīs.

PVN likme pārtikas precēm Latvijā – viena no augstākajām ES. (avots: Diena)

16. oktobris. Centrālā statistikas pārvalde —pasaules pārtikas diena

1979. gada 28. novembrī, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) konferences 20.sesijā, Romā, dalībnieki 1/79 rezolūcijā vienojās, ka katra gada 16. oktobrī tiks atzīmēta pasaules pārtikas diena. Datums nav izvēlēts nejauši, jo šajā dienā, 1945. gadā, tika dibināta pati Pārtikas un lauksaimniecības organizācija. Latvija šajā organizācijā pievienojās 1991.gada 11.novembrī.

Pasaules pārtikas dienā CSP norāda, cik tad Latvijā mājsaimniecības tērē pārtikai.

Avots: CSP

17. oktobris. PMLP — personas kodu maiņas

No 2017. gada 1. jūlija visām personām, par kurām tiek iekļautas ziņas Fizisko personu reģistrā, tiek piešķirts individuāls personas kods, kas sākas ar ciparu “3”. Šādu kārtību nosaka fizisko personu reģistra likums. Persona ir tiesīga vienu reizi mainīt personas kodu, ja personas kods satur dzimšanas datumu. “Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde” (PMLP) apkopoja informāciju par to, cik tad bieži iedzīvotāji maina personas kodu.

20. oktobris. Diena — atalgojumu izmaksas valsts pārvaldē

“Diena”, turpinot publikāciju ciklu “Kuram tas rūp?”, lasītājus iepazīstina ar ministriju un valsts iestāžu atalgojuma izdevumiem 2022. gada un 2023. gada 1. pusgadā. 

Ārstu, policistu un skolotāju labklājība rūk. (avots: Diena)

23. oktobris – 27. oktobris. Centrālā statistikas pārvalde — valodas pratēju skaits

Visas nedēļas garumā Centrālā statistikas pārvalde publicēja dažādus statistikas datus par valodām: kāda ir iedzīvotāju mājās lietotā valoda, cik daudz iedzīvotāju Latgalē mājās runā latgaliski, cik liela daļa Latvijas iedzīvotāju spēj sazināties kievu valodā, angļu valodā, vācu valodā un franču valodā.

Avots: CSP

25. oktobris. Jānis Hermanis — iekasētie nodokļi Baltijas valstīs

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis parāda kā tad Baltijas valstīm sokas ar nodokļu iekasēšanu.

27. oktobris. Artūrs Luņevs — Ķekavas apvedceļa ietekme

X (Twitter) lietotājs Artūrs Luņevs parāda kā ir mainījusies satiksmes plūsma uz galvenā autoceļa A7 pēc jaunā Ķekavas apvedceļa atklāšanas š.g. 13.oktobrī.

Jaunais Ķekavas apvedceļs ir pirmais autoceļs Latvijā uz kura uzstādīta ceļazīme “Ātrgaitas ceļš”.

Ķekavas apvedceļa trase. (avots: Latvijas Valsts ceļi)

31. oktobris. Datu skola — “slēptās” nebalsošanas 14. Saeimā

Datu skola apkopoja informāciju par 14.Saeimas deputātu balsošanas paradumiem. Šajā rakstā vari iepazīties, kuri no deputātiem ir lielākie nebalsotāju un kuri no tiem slēpj savu nebalsošanas faktu.

Ja arī tev ir kāds datu stāsts, ko vēlies, lai mēs pamanām, tad publicē savu stāstu un padod mums ziņu. Raksti uz info@datuskola.lv!

DATU
SKOLA
Datu skola ir daļa no
SCHOOL OF DATA
Pierādījumā ir spēks!

Datu skola ir te, lai žurnālisti, nevalstisko organizāciju aktīvisti, un citi sabiedrības locekļi iegūst spējas efektīvi strādāt ar datiem.